Publicatie in de Wassenaarse Krant

Hij is als kwaliteitsfunctionaris betrokken bij bijzondere bouwprojecten. Grote en kleine projecten wisselen elkaar af en dat maakt hem een bijzondere man. Want de grote projecten zijn ook echt groot en in het oog springend. Tijd om deze kundige dorpsgenoot nader te introduceren: Simon Koekoek, met recht een bouwkundige duizendpoot.


Door Jan Pieter Becker


Simon Koekoek (56) en zijn vrouw Jolanda (54) zijn in Wassenaar enigszins bekend omdat zij 8 jaar geleden intensief bezig zijn geweest om, mede voor hun dochter met verstandelijke beperking, een zorgboerderij in Wassenaar te realiseren. Ze richtten een stichting op, deden aan fondswerving, maakten een businessplan staken er twee jaar van hun leven in, maar een geschikte locatie bleek niet voorhanden. Inmiddels woont hun dochter al geruime tijd in een zorgboerderij in Woubrugge waar zij het enorm naar haar zin heeft. Weinig Wassenaarders weten is dat Simon als bouwkundige betrokken is bij hele grote bouwprojecten en zijn stempel weet te drukken op vele bijzondere architectonische ontwerpen. Simon: “Ik ben 3 ½ jaar als kwaliteitsfunctionaris betrokken geweest bij de bouw van het Centraal Station in Rotterdam. Een geweldige klus om te doen omdat in de hectiek van alle dag de nieuwbouw gestaag vorderde, terwijl reizigers bleven komen en gaan. Het gaf het gehele bouwproces een bijzondere dynamiek”.


Op dit moment is hij, eveneens als kwaliteitsfunctionaris, betrokken bij de bouw van een gigantische parkeergarage onder de nieuwe kustversterking van de boulevard in Katwijk. Simon legt uit wat een buitengewone operatie daar is uitgevoerd: “De kustlijn van Nederland kende zwakke plekken en één daarvan was de boulevard in Katwijk. Bij echt hoog water zou het water tot ver in Warmond kunnen komen. Op grootse wijze is het dreigende gevaar verholpen: het strand is 120 meter verbreed, het duin is aanzienlijk verhoogd en versterkt en daaronder is een parkeergarage gebouwd voor 663 auto’s. De parkeergarage is 500 meter lang en wordt binnenkort opgeleverd. Voor mij was het een bijzondere en enerverende klus maar bovenal erg leuk om te doen”. En hij vervolgt: “Wassenaar heeft genoeg duin dat bestand is tegen hoog water. Maar voor zowel Wassenaar als Den Haag was de zwakke, te lage, kust van Katwijk echter een groot risico en dat is nu verholpen”.        


Simon is bescheiden, maar absoluut een man met inhoud. Door zijn ervaring weet hij waar hij het over heeft. Als man van de uitvoering bedenkt hij oplossingen waardoor bouwprojecten met hoge kwaliteit gerealiseerd kunnen worden. “Wassenaarse gemeentebestuurders moeten bij bouwprojecten meer aan Wassenaarders denken. Hier zit veel expertise waar de gemeente zijn voordeel mee kan doen. Denk bijvoorbeeld aan de fietstunnel. De financiële overschrijding en bouwkundige tekortkomingen waren nooit gebeurd met een goede projectbegeleider en kwaliteitscontrole”. Gevraagd naar bijzondere bouwprojecten in Wassenaar noemt Simon meteen de bouw van het nieuwe particuliere museum aan de Buurtweg. “Een geweldig project waar ik graag aan had meegewerkt”.


Inmiddels begint Simon aan een nieuwe klus, in Leiden waar een nieuwe faculteit voor Wis- en Natuurkunde wordt gerealiseerd. “Een zeer groot gebouw dat eind volgende jaar gerealiseerd moet zijn. Het bijzondere aan mijn werk is dat grote en kleine projecten elkaar afwisselen. Mijn werk maakt een bouwproject goedkoper en beter, zonder meerkosten”.